Bilen som satte världen på hjul

T-forden som även kallas för ”bilen som satte världen på hjul” var den första bil som producerades med löpandebandprincipen år 1914 men den första T-forden kom redan i oktober år 1908 och producerades sedan  fram till 1927 i över 15 miljoner exemplar varav cirka 50 000 såldes i Sverige. 

T-fordT-forden är en riktig klassiker och charmar de flesta fordonsentusiaster. Dess enkla konstruktion med en kaross av plåt på träspant, kromvanadinstål från Fords stålverk till axlar och ram och pegamoidklädsel gjorde att vikten endast var ungefär 545 kg. 4-taktsmotorn hade en effekt av 20 hk och toppfarten var cirka 70km/h. Bilen kunde köras på fotogen, bensin och etanol bland annat.

 

Kuriosa

Bilen hade både startmotor och vev och att man kunde starta bilen genom att bara sparka till framhjulet är faktiskt sant.  Om man nyss hade stängt av den men tändningen fortfarande var påslagen kunde den gå igång. Då stötdämpare saknades och väghållningen inte var den bästa fick T-forden smeknamnet ”Fordloppa”  Man var också  tvungen att backa upp bilen vid branta uppförsbackar för att få bensinen att nå fram till förgasaren.

Vinter och kyla

Vintertid monterades ibland skidor på framhjulen förutom de obligatoriska snökedjorna, startmotorn var svag i kylan och man fick använda veven som dessutom skulle hanteras på ett visst sätt för att undvika skador på fingrar och handled. Det fanns ingen glykol så man fick använda rödsprit eller helt enkelt tömma systemet vid risk för frost.