Biltävlingar i Sverige

I Sverige har alltid bilsporten varit stark, vare sig det handlat om rally, racing, dragracing eller folkrace. Genom åren har Sverige som bekant också haft en rad framgångsrika förare i flera olika discipliner.

Biltävling

Exempel på sådana är Formel 1-föraren Ronnie Peterson, de bägge rallyfantomerna Stig Blomqvist och Björn Waldegård samt rallycross-esset Kenneth Hansen. Runt om i Sverige körs också en rad olika tävlingar med lite olika inriktning.

Den allra största biltävlingen i Sverige är utan tvekan Svenska rallyt, som körs varje år i februari månad i trakterna kring Karlstad. Tävlingen, som ingår i rallyns VM-serie, har körts sedan 1950, och betraktas ofta som en av de tuffaste i världen, mycket på grund av det faktum att den körs i vinterväglag på små och krokiga vägar. Genom åren har också förare från länder utanför Norden haft väldigt svårt att vinna Svenska rallyt, vilket skett vid endast två tillfällen.

Förutom Svenska rallyt finns även en uppsjö av rallytävlingar på lite lägre nivå som körs runt om i hela Sverige och då i form av olika serier, som till exempel Svenska rallycupen, Sydsvenska rallycupen samt 1300 Rallycup. Serierna består oftast av 5-10 tävlingar som körs under året.

En stor biltävling i Sverige som inte körs ute i skog och mark utan på bana är STCC, eller Scandinavian Tourng Car Cup, icke att förväxla med det som tidigare kallades STCC, som stod för Swedish Touring Car Championship. STCC är ett så kallat standardvagnsmästerskap och har funnits sedan år 2010. Under en säsong körs totalt sex tävlingar på platser som bland annat Ring Knutstorp, Solvalla samt Mantorp Park.