Klassiska lastbilar

I detta inlägg kan du läsa om tre riktiga klassiker när det kommer till lastbilar, nämligen Volvo N7, DAF 95 Turbotwin X1 och Scania Vabis L75. Har du ett intresse av lastbilar har du säkert redan hört talas om dessa gamla godingar. Om inte, läs vidare och ta reda på varför just dessa lastbilar var och fortfarande är så omtyckta.

 

Volvo N7

Volvo Trucks är ett varumärke som vi alla känner väl till. Deras N-lastbilar har tillverkats i flera årtionden och blivit riktiga storsäljare på ett internationellt plan. Just Volvo N7 var dock mest populär här i Skandinavien. Tanken bakom N7-lastbilen, och de andra N-modellerna, var att skapa en kombination av både styrka och lätthet. Lastbilen hade alltså en låg vikt men var samtidigt väldigt kraftfull. Den klarade av de allra tuffaste transportuppdragen.

DAF 95 Turbotwin X1

DAF är en lastbilstillverkare som kanske inte alla känner till, men har du ett intresse för motorsporter och framför allt lastbilsrally så har du säkerligen hört talas om dem. DAF är kända för att genom åren ha tillverkat riktigt bra lastbilar för rallykörning och deras lastbilar har bland annat körts i den världsberömda tävlingen Dakar Rally. En av dessa modeller är DAF 95 Turbotwin X1. Denna modell, tillsammans med DAF 95 Turbotwin X2, sägs vara en av de tuffaste rallylastbilarna någonsin.

Scania Vabis L75

Scania Vabis L75/L76 tillhör en serie lastbilar som tillverkades mellan 1958-1968 då den svenska biltillverkaren Scania ännu hette Scania-Vabis. L75-modellen introducerades redan våren 1958. I jämförelse med de tidigare lastbilarna hade denna nya modell många förbättringar såsom rymligare och bekvämare hytt och kraftigare chassikomponenter. Dessutom hade den en nykonstruerad sexcylindrig motor, vilket var något nytt. Scania Vabis L75 klassades som en tung lastbil och var bland annat populär inom åkeribranschen.