Kända motorprofiler

Motorsporten har alltid haft en stark ställning i Sverige och det oavsett om det handlat om banracing eller enduro. Genom åren har vi här i landet också haft en rad kända profiler inom sporten och därför tänkte vi titta lite närmare på ett par av dessa här.

Ronnie Peterson

Formel 1-föraren är kanske Sveriges mest framgångsrike motorman genom alla tider. Han debuterade i F1-cirkusen 1970 och redan året därpå slutade han tvåa i förarmästerskapet. Dock dröjde det till år 1973 innan första segern kom i Frankrikes Grand Prix. Samma år vann ytterligare tre segrar och slutade trea i mästerskapet.

Under karriären, som tyvärr fick ett abrupt slut i samband med dödskraschen på Monzabanan i september 1978, vann Ronnie Peterson sammanlagt tio F1-race och var på pallen i ytterligare 16.

Kenneth Hansen

Även om han kanske inte tävlade i den största motorsporten så tillhör definitivt rallycross-föraren Kenneth Hansen en av de största inom svensk motorsport. Under den över 20 år långa karriären vann han totalt 14 europeiska mästerskap, varav sex i rad mellan år 2000 och år 2005.