Klassiska Volvo modeller

Företaget AB Volvo var från början ett dotterbolag till SKF och startades 1926. Sedan dess har det svenska bilmärket levererat många klassiska modeller. En del har blivit minnesvärda på grund av dess design medan andra har blivit klassiska på grund av mycket höga försäljningssiffror.

Några av de klassiska Volvomodellerna är:

Larson

Den allra första Volvomodellen som lanserades på marknaden var ”Larson”. Den började säljas sommaren 1926 och hade fått sitt namn från Gustaf Larsson som då var verkställande direktör. De olika biltyperna fick betäckningen ÖV 4 och PV 4. ÖV betydde att vagnen var öppen och att bilen hade fyra cylindrar. PV stod för personvagn vilket betydde att den hade tak och även den hade fyra cylindrar. Det tillverkades ca 1000 exemplar under två år.

Venus Bilo

Venus Bilo är klassik mest på grund av att den är så unik. Volvo är annars känd för att tillveka stora produktioner men Venus Bilo var ett undantag. Den var handgjord och finns endast i ett enda exemplar. Det var ett experiment för att Volvo ville testa om marknaden var redo att satsa på mer strömlinjeformade bilmodeller. Uppmärksamheten kring den var stor men designen togs inte emot med öppna armar vilket resulterade i att någon massproduktion aldrig påbörjades.

PV444

Med en försäljning på 200 000 bilar under 40- och 50-talet är PV444 en av Volvos riktigt stora försäljningssuccéer. Den förändrades lite och gavs ut i en ytterligare modell, PV544 och tillsammans sålde dessa två modeller ca 440 000exemplar under 21 år.

Volvo Amazon

För många svenskar är Amazonen den mest klassiska Volvon. Den började säljas 1956 och produktionen avslutades 1970. Amazonen såldes i olika modeller och gemensamt uppgick försäljningssiffran till 667 000 exemplar.

140 och vidare

År 1966 lanserades Volvo 140. Det var nu den typiska Volvo-looken kom med mer kantiga former. Efterföljaren som lanserades 1974 fick namnet 240. Den sistnämnda producerades ända fram till 1993.