Klassiska SAAB modeller

Vilka modeller från SAAB som betecknas som klassiska är lite beroende på tycke och smak. En del menar att det ska vara de modeller som har haft mycket hög försäljningssiffra medan andra tycker att det är de som burit en ovanlig design. 

Håller du på med att renovera en klassisk Saab bil och behöver reservdelar som till exempel kamremmar, så kan vi rekommendera Mekanika.se ett företag som bland annat säljer delar till Saab. Du hittar även tillbehör såsom olja, spolarvätska och annat som kan vara bra för din bil. Här följer en lista med några av de SAAB modeller som kan upplevas som klassiska.

Exp Vagn 001

Alla minns sin första bil – även SAAB.

Exp Vagn 001 var den första bilen som tillverkades av företaget. Men just denna modell var enbart en prototyp vilket inte togs emot helt positiv av marknaden. Kanske var det just detta mottagande som gjorde att SAAB 92 som massproducerades senare inte var lika djärv i designen.

SAAB GT750

GT står för Grand Turismo och detta var en modell från företaget som i första hand var tänkt att säljas på den amerikanska marknaden. GT750 var en sportig variant av SAAB 93 och hade starkare motor och annorlunda interiör. Bilen hade även Halda Speedpilot vilket var en trippmätare (analog) som brukade användas av kartläsaren i rally.

SAAB 96

saab-V4

Denna modell är den som tillverkats under flest antal år, 1960-1980. Även den var en utveckling av den populära SAAB 93 men hade starkare motor och en annorlunda bakdel. Bakrutan var ny likväl som instrumentpanelen, bagageutrymmet och baksätet. Genom att göra bilen rymligare blev den femsitsig. Redan fem år efter att produktionen börjat ändrades även framdelen. Fronten fick en modernare look. Bilen var både populär hos privatpersoner och inom motorsporten. Vinnaren av RAC-rallyt 1960,1961 och 1962 körde SAAB 96. Detsamma gäller vinnaren av Monte Carlorallyt 1962 och 1963.

SAAB 9-5

När 9-5 lanserades tog den över efter Saab 9000 som företagets största bil. Den tillverkades också i Combi (1998) vilket var något ovanligt. Bilföretaget hade nämligen inte lanserat någon combi sedan 1978 (SAAB 95). Modellerna fick mycket stor framgång i Sverige och under många år låg de på topplistorna över de mest sålda bilmodellerna. Detta kanske inte enbart beror på design utan även funktion. SAAB 9-5 har nämligen blivit utnämnd till ”säkraste bilen i Sverige” flera år av försäkringsbolaget Folksam.